La família Julià ha estat una de les de més tradició industrial de la Vila d’Arenys de Mar.

Em plau començar la petita biografia d’aquesta família amb la del fundador de la fàbrica de teixits de punt, el qual, gràcies al seu treball, va crear una de les importants empreses del sector a la nostra comarca del Mareseme. La firma Rosendo Julià era sinònim de serietat comercial i de la qualitat dels productes. Tot i ser aquests factors tant importants en una indústria, no foren, però, suficients per a continuar: centenària, la crisi econòmica va poder més que la voluntat humana i, malauradament, va desaparèixer. Jo, avui, ací, en aquest modest article, com a arenyenc i com a amic dels descendents d’aquell Rosendo Julià Palahí, que va ser fundador de la dinastia, vull rendir aquest petit tribut a una de les firmes comercials que donaren prestigi a la nostra Vila. I també a tots aquells fabricants de gèneres de punt, que, com a Can Rosendo, varen començar del no res i crearen en el transcurs del temps unes sòlides i prestigioses empreses que han arribat fins als nostres dies.

ROSENDO JULIÀ PALAHÍ

Fill de Josep Julià i Gertrudis Palahí, va néixer a Arenys de Mar el 6 de juny de 1846. morí a la nostra Vila l’any 1923 a l’edat de 76 anys.

Va ser l’any 1885 quan el nostre aranyenc s’establí com a fabricant de gènere de punt. Va començar amb dues màquines tricotoses rectílinies manuals amb les quals confeccionava roba interior per a dona i per a home de qualitat reconeguda en tot l’ampli mercat tèxtil. Però l’impuls vertader a la indústria el donà després de la visita que va fer a l’Exposició Internacional de París l’any 1900 (hi havia d’anar amb el meu avi patern, Zenón de Pol Baralt, però aquest morí en el mes de juliol de 1899 als 45 anys); d’allí va importar les primeres tricotoses automàtiques, de molta producció, d’acord amb l’època, de la marca «Dubied», avui també desapareguda del mercat.

Amb aquesta adquisició de màquinaria moderna, l’empresa prosperà ggradualment, s’ampliaren les instal·lacions, es compraren més màquines i aquella primera indústria familiar va anar agafant el càracter de fàbrica moderna que donava ocupació a més d’un centenar de treballadors arenyencs.

Els fills de Rosendo Julià Palahí continuaren el camí del pare iformaren la societat «Fills de Rosendo Julià S.A., destacada empresa en el ram del teixit de punt. Tots els qui estàvem dintre el sector tèxtil sabíem bé prou com s’hi valorava aquesta indústria arenyenca.

Dissortadament, però, la indústria centenària de Can Juilià va haver de doblegar-se davant la crisi econòmica. Com moltes d’altres, Això no obstant, jo tinc una gran fe en nosaltres mateixos i espero que en sortirem ja que el nostre caràcter és inquiet i, precisament per aquest caràcter tan nostre, espero que dirntre de poc, quan vegem una mica de llum en aquest túnel, tornarem a voler ser empresaris. Perquè és la nostra manera de ser.