Hijos de Rosendo Julià

Don Rosendo Julià i Palahí va neixer a Arenys de Mar el 6 de juny de 1846.

Els seus pares, Josep Julià i Gertrudis Palahí, vivien dedicats a la modesta producció de gènere de punt al seu domicili per compte d’altres industries de la localitat.

En Rosendo, el nostre biografiat, va iniciar la seva vida laboral treballant en una fàbrica on feia de teixidor, i poc després, a l’edat de vint anys, va exercir com a encarregat de maquinària. Era molt treballador i una persona de fiar, ja que posava interès i atenció en totes les tasques que realitzava. Fou una persona molt estudiosa, i va arribar a formar-se en comptabilitat i a dominar diverses llengües.

L’any 1873 es casà amb Joaquima Plà, amb la que van tenir una filla. Poc temps després va morir la seva esposa i contrau matrimoni amb la senyora Teresa Bosch, amb la qual va tenir dos fills; però desgraciadament la seva segona esposa també morí prematurament. Per tercera vegada, torna a contraure matrimoni, aquesta vegada amb la senyora Dolors Ubach, amb qui no té descendència.

L’any 1885 comença a fabricar pel seu compte al mateix poble d’Arenys de Mar, el nucli industrial més destacat de gèneres de punt de tot l’estat espanyol. Això succeí durant el renaixement d’aquesta industria, el destí de la qual era expandir-se i desenvolupar-se fins a imposar-se a tots els mercats.

Don Rosendo Julià va adquirir dos màquines tricotoses rectilínies amb les que fabricar i confeccionar roba interior per a homes i dones. La industria portava el seu nom: Rosendo Julià, i a mesura que l’empresa creixia s’anava guanyant un nom en el món del tèxtil.
Als quaranta anys ja tenia tres fills, dos nois i una noia, que sota la seva direcció tècnica s’esmerçaven a treballar, repartint-se les tasques que es realitzaven a la fàbrica.
L’empresa va anar prosperant amb els anys, fins al punt que s’hagué d’ampliar i adquirir nova maquinària amb l’objectiu d’augmentar-ne la producció. Aquesta empresa quedava molt lluny d’aquella primera industria de caràcter familiar, i en aquell moment comptava amb més de cent treballadors.

Don Rossendo Julià va morir l’any 1924 als 78 anys, deixant al capdavant del negoci als seus tres fills, la Maria, en Josep i en Rosendo que fundaren l’actual societat regular col·lectiva “Hijos de Rosendo Julià”, dedicada a la fabricació de roba interior de llana, seda, fil i cotó per  homes, dones i nens.

L’any 1947, amb motiu de la festa d’ampliació i reforma de la fàbrica, el personal d’aquesta presitigosa empresa va dedicar una placa commemorativa als hereus del fundador.
La fàbrica està situada a Arenys de Mar, entre els carrers de Sant Roc i Sant Gabriel, exactament al número 60 de la Riera del Pare Fita.

Exporten productes de fabricació pròpia a Cuba, Venezuela i d’altres països de Sud Amèrica.
Actualment, amb la mort de la Maria i en Josep, l’empresa “Hijos de Rosendo Julià” és regentada per Rosendo Julià Bosch, el senyor Miquel Prat (vidu de Maria Julià Bosch) i el fill del difunt Josep Julià Bosch, el senyor Josep Maria Julià Bassó.

L’industrial biografiat fou president i fundador de de la Societat Coral l’Esperança i membre destacat del Casino Industrial. Era un apassionat de la música, i en qüestió d’esports fou un gran aficionat al rem.

Text extret i traduït del llibre “Personalidades eminenetes de la industria textil española (1952)”